Kära vän!

Nu är hösten här, och i skrivande stund befinner jag mig i Rumänien. Igår kväll blev jag i en fin ceremoni i stadshuset utnämnd till hedersmedborgare i staden Iasi. Det är en fantastisk ära för mig och ett tydligt bevis på att våra insatser sedan revolutionen uppskattas av de styrande. Countrypastorn Gunnar Johansson berättar i detta månadsbrev om sina upplevelser från ceremonin. Jag är också glad över att riksdagsmannen Mikael Oscarsson var på plats, som representant för nationen Sverige och alla de understödjare som gett och ger stöd till vårt arbete i Rumänien.

I jul är det 30 år sedan de första långtradarna med nödhjälp rullade in i revolutionens Rumänien, och vi är fortfarande kvar. Vår målsättning att förändra nationen för de utsatta och eftersatta har infriats. Idag är det en helt annorlunda situation för barn med funktionsnedsättning. I stället för institutioner premieras familjen, och även om det är mycket kvar att göra så är Rumänien ett helt annorlunda land idag.

När vi för snart 10 år sedan aktivt började ge evangelium till familjer med funktionsnedsatta barn – ja, då kom den verkliga revolutionen i familjernas liv. Genom Alfa- och Betaklasser som Tältmissionen organiserat och finansierat har mer än 300 familjer tagit emot Jesus som sin Herre och frälsare. I mitt tacktal till de församlade under ceremonin igår var jag tydlig om Jesus Kristus betydelse för den framgång jag premierades för. Frimodigt proklamerade jag hans namn.

Jag tackar Gud för den ”teologiska högskola” som jag har fått gå i de senaste fem åren. Den högskolan har letts av Jesus själv, och jag har på ort och ställe i Rumänien fått lära mig vilken oerhörd kraft det finns i evangelium. Jag ska framöver samla vittnesbörd från dessa familjer, vars liv fullständigt förändrats, i en skrift så att du får ta del av den. Jag förundras själv över resultaten. Att höra teorin om evangelium är en sak, men att se och höra vad evangelium förmår, det är något helt annat. En annan lärdom jag fått är att nåden är oändlig, och att evangelium utan nåd inte är evangelium, utan något helt annat. Men framförallt har jag fått lära mig att det verkligen är sant som vi sjunger: Jesus är svaret för vår värld idag.

Och då har jag inte nämnt utmaningen att förändra situationen för romer-na. Här är Jesus och kraften i evangeliet helt avgörande. Sociala insatser för barnen och deras familjer är jätteviktiga, men ger bara långsiktiga resultat om evangelium samtidigt förkunnas. Det är helt sant, det Paulus skriver i Romarbrevet 1:16:
”Jag skäms inte för evangelium, för det är Guds kraft”.

Därför fortsätter jag envist att framhålla att evangelium måste förkunnas. Det är ett absolut måste om vi vill se en förändrad situation för romerna.

Idag på morgonen har jag haft ett möte med Liviu Axinte, en av de högsta ledarna i Rumäniens pingströrelse. Jag upplevde att jag hade ett budskap från Herren, och under vårt samtal kom Guds ande över mig, och jag fick förmånen att profetera en hälsning till honom och den gigantiska armé som pingströrelsen i landet representerar. Liviu bekräftade att budskapet var svar på hans böner. Budskapet var enkelt och rakt: ”Fokusera på att förkunna evangelium! För det är Guds kraft”. Jag och min nya medarbetare Gunnar Johansson lovade att hjälpa till och öppna dörrar, så att Liviu får träffa rätt personer i svensk pingströrelse. Tiden har kommit då romernas situation ska förändras, och då är evangelium ett måste. Den rumänska pingströrelsen är en nyckel, men de behöver hjälp. Här kan den svenska pingströrelsen göra en avgörande insats; en insats som även kommer vitalisera pingstförsamlingar i hela vårt land. För när vi förlitar oss på Jesus, och verkligen tror att evangelium är Guds kraft till frälsning, då kommer det att hända saker. Det blir en resning och vitalisering av vår egen tro, och då kommer vi att inse att vi kristna i Sverige verkligen måste fokusera på att lyfta fram Jesusnamnet i vårt eget samhälle.

Förra månaden skrev jag om den uppenbarelse jag fått från Herren, att Tältmissionens uppgift de kommande åren är att ge evangelium till alla barn, familjer, släktingar – och även ungdomar – i samtliga sammanhang där Hoppets Stjärna verkar. Och den resan har börjat. Utbildnings- materialet Awana (en Alfa-utbildning för barn) används nu i både Haiti och Ghana. Under hösten startar vi upp en Awana i Kenya. Efter nyår nås våra resurscenter för romska barn i Rumänien. För mig är det underbart att alla medarbetare i Hoppets Stjärna, församlingsledare och pastorer är så positiva över detta initiativ. Men det är bara början. Vi går efter fäderna i barnens familjer också. Kom ihåg att när pappa är den som först tar emot Jesus i familjen, så följer resten av familjerna efter i 93 procent av fallen. Idéerna är många i de olika länderna och kulturerna om hur man på bästa sätt når fäderna, men en sak har jag varit väldigt tydlig med: Vi får inte vara religiösa i vår approach. Vi ska göra som Jesus gjorde, och han var allt annat än religiös.

Rapporterna strömmar in från de olika länderna om framgångar för Guds rike. Människor kommer till tro, familjer förändras och lyckligast är barnen. För det är stor skillnad för ett barn att ha föräldrar som har Jesus i sina hjärtan. Jesus är det bästa som kan ske i ett barns liv. För när pappa slutar supa, slåss och spela bort familjens pengar och istället förmedlar Jesu kärlek till sin familj, då blir det ett annorlunda liv för barnen. Det här gäller lika mycket i Sverige som något missionsland. Tältmissionen behöver många fler förebedjare och understödjare. Evangelium är hemligheten bakom Hoppets Stjärnas makalösa framgångar i missionsfälten, och det är vi i Tältmissionen som finansierar spridandet av evangeliet. Så dela detta till dina vänner och bekanta, som tror på evangeliets kraft. Denna månad gör vi en insamling för uppstarten av Awana-utbildningen i Hoppets Stjärnas kenyanska skolor. 1200 elever ska i organiserad form få lära sig vem Jesus är och vad han har gjort för oss. Även om undervisningsmaterialet är en gåva från Awana-organisationen i USA behöver vi anställa en koordinator. Kom och var med! Alla gåvor, stora som små, gör nytta.

Med varma hälsningar


Lennart Eriksson
Pastor och Missionsledare

PS. Tro är handling!